Trhané vepřové s meruňkovým džemem
> Trhané vepřové s meruňkovým džemem

Trhané vepřové s meruňkovým džemem

Velmi jednoduchá příprava masa, kterou zvládne každý a výsledek je famózní. Tajemstvím opravdu dobrého jemného vepřového masa je jeho pomalé pečení na nízkou teplotu. Může se to zdát trochu zdlouhavé, ale čekání stojí za to.

6-8 porcí

pořádný kus pěkně prorostlé krkovice nebo vepřového ramene (cca 1 500 g)

Marináda - fantazii se meze nekladou: 

  • meruňkový džem
  • kečup (nejlépe domácí nebo rajský protlak)
  • citron chemicky neošetřený
  • česnek
  • mletý pepř
  • mletá červená paprika
  • bylinky (tymián, dobromysl, rozmarýn)
  • sůl
  • chilli paprička 
  • 2 lžíce rostlinného oleje
Připravím si marinádu: kečup nebo protlak, meruňková marmeláda 1:1, koření( pepř, nějaká bylinka, kmín...), česnek, sůl, citronová šťáva. Fantazii se  meze nekladou. Maso rozkrájím na větší kusy, vložím do pekáče a mírně osolím, potřu marinádou, přidám rozkrojenou kůru z 1/2 citronu, chilli papričky a nechám do večera nebo do druhého dne odležet - nemusí být. Nepodlévám, pustí hodně šťávy. Peču 20 min na 200 °C, poté cca 8 hodin (celou noc) na 100°C. Hotové a ještě teplé vidličkou roztrhám a promíchám s výpekem. Podle chutí připepřím. 

Podáváme s chlebem, plackami, v bulce. Nasládlé voňavé maso si perfektně rozumí s pikantními okurkami a cibulovým čatní.  






 


 
Tyto stránky používají cookies. Setrváním na stránkách s tímto souhlasíte. Více informací