Scones aneb proč mít naši marmeládu ve spíži
> Scones aneb proč mít naši marmeládu ve spíži

Lahodné, jednoduché anglické koláčky

Honí vás mlsná, nebo přijde neočekávaná návštěva? Naučte se, jak si za 30 minut upéct lahodné, měkké, lehké a jemné koláčky. Tyto koláčky se v Anglii podávají k odpolednímu čaji, ale hodí se i na snídani nebo jako rychlý dezert!
 
Budete potřebovat jen několik jednoduchých ingrediencí:
 
350 g hladké mouky
1/4 lžičky soli
1 lžička prášku do pečiva
85 g studeného másla (nakrájeného na kostičky)
3 lžíce cukru krupice
175 ml mléka (teplého)
rozinky (nemusí být)
1 lžička šťávy z citronu
1 vejce (na potření)
 
Předehřejte troubu na 200 ° C. Plech vyložte pergamenovým papírem a odložte stranou.
V míse rozmícháme mouku, krystalový cukr, prášek do pečiva a sůl. Přidejte studené máslo nakrájené na malé kostky. Promíchejte, dokud nebudete mít drobky o velikosti hrachu.
 
Přidejte mokré přísady do suchých přísad a míchejte, dokud se nespojí. Nelekejte se, směs je trochu drobivá a lepivá, to je v pořádku! Těsto předělejte na posypanou plochu a vyválejte na výšku cca 4 cm. Dobře pomoučeným kulatým vykrajovátkem vykrojte scones. Předělejte na plech a potřete rozšlehaným vejcem. Pečeme 10 minut. Podáváme teplé s clotted cream /můžeme nahradit mascarpone/ a jahodovým nebo pomerančovým džemem. Já jsem zvolila lehčí variantu – jogurt, mírně osladit a přidat trochu vanilky.  
 
Tento recept na koláčky je také dokonalým základem pro vytváření různých příchutí a variant. Popusťte uzdu fantazii a připravte scones na slano.  

Scones lze po upečení a vychladnutí zamrazit. Po rozmražení vložte na pár minut do teplé trouby (asi 160°C) a budou jako čerstvé.
 
Dokonalý recept s video návodem najdete u famózní Mirka van Gils Slavíková na Facebooku nebo v její kuchařce  
 
Tyto stránky používají cookies. Setrváním na stránkách s tímto souhlasíte. Více informací