Glazovaná šunka - jednoduchá pochoutka nejen pro sváteční stůl
Přemýšlíte, co letos o Velikonocích na sváteční stůl? Sladká a šťavnatá pečená šunka může být recept, který hledáte. S trochou přípravy je tato sváteční pochoutka opravdu snadná a je ideální pro nakrmení davu. A ještě budete mít neuvěřitelné zbytky, které si můžete užít celé dny.
Tato pochoutka je známá jako Vánoční šunka podávaná na vánoční večeři v Anglii a severní Evropě. Ale proč ji nevyzkoušet třeba na Velikonoce nebo kdykoliv během roku.
Budete potřebovat:
Opatrně vložte do trouby pečte po dobu 30 minut na 200 ° C, poté snižte teplotu na 100 ° C a nechejte dalších 12 hodin péct (nejlépe přes noc).
Následující den vyjměte šunku z trouby a otevřete alobal. Opatrně dejte šunku na desku, odstřihněte a odstraňte provázek a odloupněte kůži, abyste zanechali co největší vrstvu tuku. Pomocí ostrého nože nařežte tuk do diamantového vzoru, hlubokého asi 5 mm (dávejte pozor, abyste nerozřezali až na maso). Do středu každého diamantu tuku vložte hřebíček a naneste polevu na šunku.
Poleva z pomerančové marmelády: Vložte marmeládu, pomerančový džus, hořčici, česnek, sůl a pepř do malého hrnce na mírném ohni a za stálého míchání vařte, dokud se marmeláda nerozpustí a nezačne bublat, a směs se dobře spojí.
Předehřejte troubu na 180 ° C. Šunku položte do pekáče, podlijte výpekem. Pečte 25 minut a pravidelně je polévejte marmeládovou glazurou, dokud povrch šunky nezezlátne a nezkaramelizuje. Odložte na 15 minut odpočinout, poté nakrájejte a podávejte teplé nebo studené.
POZNÁMKY K RECEPTU
Šunka může být připravená až tři dny před podáváním. Skladujte v uzavřené nádobě, aby šunka neoschla.
Tato pochoutka je známá jako Vánoční šunka podávaná na vánoční večeři v Anglii a severní Evropě. Ale proč ji nevyzkoušet třeba na Velikonoce nebo kdykoliv během roku.
Budete potřebovat:
- 2,25 kg vepřové kýty i s kůží
- 100 ml černého piva nebo vývaru
- 1/2 šálku (170 g) pomerančové marmelády
- 1 lžíce čerstvého pomerančového džusu
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 stroužky česneku, drcené
- Sůl a mletý černý pepř
- Celý hřebíček, na ozdobu
- Alobal
Opatrně vložte do trouby pečte po dobu 30 minut na 200 ° C, poté snižte teplotu na 100 ° C a nechejte dalších 12 hodin péct (nejlépe přes noc).
Následující den vyjměte šunku z trouby a otevřete alobal. Opatrně dejte šunku na desku, odstřihněte a odstraňte provázek a odloupněte kůži, abyste zanechali co největší vrstvu tuku. Pomocí ostrého nože nařežte tuk do diamantového vzoru, hlubokého asi 5 mm (dávejte pozor, abyste nerozřezali až na maso). Do středu každého diamantu tuku vložte hřebíček a naneste polevu na šunku.
Poleva z pomerančové marmelády: Vložte marmeládu, pomerančový džus, hořčici, česnek, sůl a pepř do malého hrnce na mírném ohni a za stálého míchání vařte, dokud se marmeláda nerozpustí a nezačne bublat, a směs se dobře spojí.
Předehřejte troubu na 180 ° C. Šunku položte do pekáče, podlijte výpekem. Pečte 25 minut a pravidelně je polévejte marmeládovou glazurou, dokud povrch šunky nezezlátne a nezkaramelizuje. Odložte na 15 minut odpočinout, poté nakrájejte a podávejte teplé nebo studené.
POZNÁMKY K RECEPTU
Šunka může být připravená až tři dny před podáváním. Skladujte v uzavřené nádobě, aby šunka neoschla.