Glazovaná šunka - jednoduchá pochoutka nejen pro sváteční stůl
> Glazovaná šunka - jednoduchá pochoutka nejen pro sváteční stůl

Glazovaná šunka - jednoduchá pochoutka nejen pro sváteční stůl

Přemýšlíte, co letos o Velikonocích na sváteční stůl? Sladká a šťavnatá pečená šunka může být recept, který hledáte. S trochou přípravy je tato sváteční pochoutka opravdu snadná a je ideální pro nakrmení davu. A ještě budete mít neuvěřitelné zbytky, které si můžete užít celé dny.
Tato pochoutka je známá jako Vánoční šunka podávaná na vánoční večeři v Anglii a severní Evropě. Ale proč ji nevyzkoušet třeba na Velikonoce nebo kdykoliv během roku.

Budete potřebovat: 
  • 2,25 kg vepřové kýty i s kůží
  • 100 ml černého piva nebo vývaru
  • 1/2 šálku (170 g) pomerančové marmelády
  • 1 lžíce čerstvého pomerančového džusu
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 stroužky česneku, drcené
  • Sůl a mletý černý pepř
  • Celý hřebíček, na ozdobu
  • Alobal
Vepřovou kýtu osolte stočte a převažte provázkem do válce. Vložte na plech a podlijte pivem nebo vývarem. Přiklopte víkem. Pokud nemáte plech s víkem můžete použít alobal. Plech na pečení vyložte vrstvou alobalu. Odtrhněte dostatečně velký, aby se obalil kolem šunky. Odtrhněte druhý velký kus alobalu a položte ho na vrch, ale opačným způsobem, než je ten první, takže máte 4 rohy alobalu připravené k zabalení šunky. Posaďte maso na alobal a mírně zvedněte alobal aby vytvořil misku. Poté nalijte pivo nebo vývar.  Nyní zvedněte boky alobalu a zabalte celou kýtu, konce dobře utěsněte. Ponechejte trochu prostoru kolem masa.  
Opatrně vložte do trouby pečte po dobu 30 minut na 200 ° C, poté snižte teplotu na 100 ° C a nechejte dalších 12 hodin péct (nejlépe přes noc).

Následující den vyjměte šunku z trouby a otevřete alobal. Opatrně dejte šunku na desku, odstřihněte a odstraňte provázek a odloupněte kůži, abyste zanechali co největší vrstvu tuku. Pomocí ostrého nože nařežte tuk do diamantového vzoru, hlubokého asi 5 mm (dávejte pozor, abyste nerozřezali až na maso). Do středu každého diamantu tuku vložte hřebíček a naneste polevu na šunku.

Poleva z pomerančové marmelády: Vložte marmeládu, pomerančový džus, hořčici, česnek, sůl a pepř do malého hrnce na mírném ohni a za stálého míchání vařte, dokud se marmeláda nerozpustí a nezačne bublat, a směs se dobře spojí.

Předehřejte troubu na 180 ° C. Šunku položte do pekáče, podlijte výpekem. Pečte 25 minut a pravidelně je polévejte marmeládovou glazurou, dokud povrch šunky nezezlátne a nezkaramelizuje. Odložte na 15 minut odpočinout, poté nakrájejte a podávejte teplé nebo studené.

POZNÁMKY K RECEPTU
Šunka může být připravená až tři dny před podáváním. Skladujte v uzavřené nádobě, aby šunka neoschla.



 
Tyto stránky používají cookies. Setrváním na stránkách s tímto souhlasíte. Více informací