Anglická vánoční šunka s pomerančovou marmeládou

Britská alternativa svíčkové. 

Pokud letos hledáte osvěžující změnu místo tradiční svíčkové, zkuste vsadit na vánoční šunku s pomerančovou glazurou. Je slavnostní, nádherně provoní celý dům a na stole působí luxusně – přitom její příprava je překvapivě jednoduchá. Sladká marmeláda, koření a jemné maso vytvoří kombinaci, která okamžitě navodí pravou vánoční atmosféru. Stačí jen nakrojit, polít glazurou a nechat troubu udělat zbytek.

Ingredience na domácí základ:

  • 1–1,5 kg vepřové kýty v celku - důležité je aby byla i s kůží  
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 menší kus celeru
  • 1 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • Sůl

Ingredience na marinádu:

  • 4 lžíce pomerančové marmelády - koupíte zde
  • Šťáva z 1,5 pomeranče
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 6 hřebíčků

Postup

  1. Kýtu podélně nařízněte, rozložte jako plát a lehce naklepejte. Osolte a pevně zabalte do rolády, kterou stáhněte potravinářským provázkem. (Já nechávám zabalenou šunku odležet přes noc v chladničce.)
  2. Do velkého hrnce vložte kořenovou zeleninu, cibuli, koření a roládu. Zalijte studenou vodou tak, aby bylo maso zcela ponořené.
  3. Přiveďte k mírnému varu a vařte zvolna 1,5–2 hodiny, dokud maso nezpevní a neprovaří se do středu.
  4. Nechte lehce vychladnout, vyjměte z vývaru, odstraňte provázek. Na šunce opatrně odřežte vrchní vrstvu kůže, tak aby na šunce zůstal tuk.
  5. Troubu předehřejte na 180 °C. Nařízněte tuk do mřížky a do několika křížení zapíchněte hřebíčky. 
  6. V misce smíchejte pomerančovou marmeládu, dijonskou hořčici, cukr a pomerančovou šťávu.
  7. Glazuru rovnoměrně potřete na šunku a pečte asi 45–60 minut. Každých 15 minut ji znovu přelijte výpekem a zbylou glazurou.
  8. Hotová šunka by měla být krásně zlatá a lepkavá. Nechte ji 10 minut odpočinout a poté krájejte na tenké plátky.

Skvěle chutná teplá i studená – a pomerančová marmeláda jí dodá dokonale sváteční nádech. 

Tahle domácí varianta je krásně šťavnatá a díky vývaru s kořenovou zeleninou získá jemnou a přirozenou chuť, která se perfektně doplní sladko-citrusovou glazurou z pomerančové marmelády. 🎄

Můj tip: Pokud chcete celý proces výrazně zjednodušit a zkrátit, můžete rovnou použít již hotovou šunku v celku (ideálně kvalitní výběrovou). V takovém případě jednoduše vynecháte vaření syrové vepřové kýty – pokračujete rovnou glazováním pomerančovou marmeládou a zapečením v troubě. Výsledek bude stále krásně sváteční a chuťově výrazný, jen s minimem práce. 🎄